Blog

Find inspiration i andres erfaring og anvendelse af datavisualisering

Datavisualisering – fra kaos til overblik

16th juli 2015 / 11:06 AM
By Kåre, M. Rasmussen

Succes gennem overblik
Hvad er datavisualisering?
Det ligger næsten i ordet: data visualiseret. Typisk i grafisk form. Du har sandsynligvis allerede arbejdet med datavisualisering, hvis ikke i avancerede former så i ifm. Excel, cirkel- og søjlediagrammer, kurver mm.

Hvorfor benytte datavisualisering?
Fordi det giver dig og din omverden langt større indsigt i, og overblik over, indholdet af dine data. Dermed øges dine chancer for at skabe succes markant. Alternativet til overblik er at famle i blinde.

Big Data og datavisualisering. To sider af samme sag.
I modsætning til datavisualisering er der næppe enighed om en 100% entydig definition af begrebet Big Data. De fleste af os kan dog blive enige om, at det er noget med indsamling og fortolkning af store mængder data.
Så er Big Data det nye sort eller blot en masse tal? En ting er sikkert, kan du ikke nemt udlede tendenser og se nøgletal i dine data, er situationen kulsort, og her kommer visualiseringsdelen ind.

Udfordringen med at fortolke og konkludere på data er, at så snart du har mere end 100 tal, kræver det nærmest autistiske evner at se tendenserne i dem på få minutter. Problemet i den henseende er, at ofte har du netop kun de få minutter til at vise dine omgivelser, præcis hvad du gerne vil have dem til at se og ikke mindst handle efter. Derfor er måden, du formidler dit dataindhold på ekstremt vigtigt – og tallene gør sjældent jobbet alene.

Hvilket af de to eksempler nedenfor afkoder du eksempelvis hurtigst? Regnearket eller dashboardet?

  Spreadsheet example
  Dashboard example

Blue Visuals samarbejder med flere større virksomheder om datavisualiseringsløsninger. Vores erfaring er, at virksomhederne efterspørger løsningerne fordi de, udover de meget store datamængder, har et stort behov for, at medarbejdere og ledelse kan træffe hurtige beslutninger og agere med kort varsel. De rette beslutninger kræver det rette overblik.

Få overblikket med dashboards og visualiserede KPI-rapporter
Hos Blue Visuals arbejder vi med at skabe overblikket for kunden gennem dynamiske data og ikke mindst gennem den visuelle formidling. Derudover gør vi en dyd ud af, at produkterne er tilpasset målgruppen. Topledelsen har ét behov, salgsafdelingen et andet og online manageren et tredje.
Designet og måden du præsenterer dine tal, kan nærmest ikke overvurderes.

Eksempelvis kan du med et mobilt dashboard eller KPI-rapport, på få sekunder, tage temperaturen på dit ansvarsområde uanset hvor du er. Derfra kan du dykke et eller flere niveauer ned i tallene fra samme dashboard for at få yderligere overblik.

  KPI report example

Ofte efterspørges løsningerne ud fra et ønske om at samle KPI-tal fra forskellige datakilder ét sted, samt lette tilgængelighed til og distribution af tallene. Dermed optimeres den interne videndeling og medarbejdernes motivation og præstation øges, fordi de får et detaljeret indblik i resultaterne af hvad de arbejder med. Deraf følger typisk også et større ansvar. Hverken ledelse eller medarbejder kan ”gemme” sig bag, at man ikke kender tingenes tilstand.

Infografik – kreativ datavisualisering
En mere kreativ form for datavisualisering er infografik, hvor man i stedet for diagrammer, dashboards o.lign. i højere grad bruger kreative ideer og design til at illustrere tallene.

Et af de, for tiden, mest omtalte eksempler på infografik er teleselskabet 3’s illustration af hvordan størrelsen på mobiltelefoner, har ændret sig over tiden (blandt andet omtalt på markedsforing.dk i maj). I stedet for en kurve med centimeter på y-aksen, illustrerede man kurven ved hjælp af mobiltelefoner. Læserne afkoder budskabet øjeblikkeligt og 3’s infografik gik da også viralt og er blevet vist mange millioner gange.

  Mobile phone evolution
  Mobiltelefonens evolution Source: Teleselskabet 3

Eksemplet illustrerer fint, at du med design kan formidle tørre tal på en måde, som kan afkodes lynhurtigt, men også at man med datavisualisering, kan nå ud til større målgrupper.

Infografik behøver selvfølgelig ikke forudsætte ultra kreative udformninger. Selve formålet med datavisualisering er netop, at man formidler data på lige præcis den måde, man bedst får overblikket eller budskabet frem.

Eksemplet med 3 ovenfor er et eksempel på statisk infografik. Ofte vil løsningerne være udviklet, så brugerne kan interagere fx i form af at foretage valg, ændre datasæt osv., ligesom løsningerne ofte vil være med real time data.

Sammenfatning
Afsluttende kan man sige, at datavisualisering giver mulighed for at:

 • Opnå et hurtigt overblik over dine data
 • Samle data fra forskellige kilder ét sted
 • Distribuere KPI-tal, resultater mm. let og hurtigt
 • Tilpasse ”budskabet” til din målgruppe
 • Sætte en fælles dagsorden ved tydeligt at fremhæve vigtigste KPI’er og mål
 • Motivere organisationen ved at synliggøre resultater og mål

No Comments

Comment

Kontakt os

og lad os hjælpe dig til et bedre overblik